Naše danas nije naše jučer

Postoje oni što misle da je more valovito na dnu jer je takvo na površini.

Ili da u cijelom svijetu pada kiša jer pada u njihovoj ulici.

Postoje oni što misle, kad vide Tvoj život danas, da je takav od jučer. I da si jedan od onih što pronalaziš sreću iza svakog ugla. Pa se sagneš, uzmeš je, otpuhneš s nje neke nevidljive čestice, obrišeš je rukom i spremiš u džep. I tako svaki dan, pronalaziš i sakupljaš sreću pa si kao sretan.

Postoje oni koje silno uznemirava što nisi poput njih. Što oduvijek zapisuješ snove na papir, milijun puta presavinut po istim linijama, izlizan i istanjen od tolikog čitanja, od prevrtanja misli s jedne strane uma na drugu i osjećaja s jedne strane srca na drugo.

Što si nalijepio snove u slikama, pradavno, na unutarnju stranu jednog ormara, u sobi u predgrađu, u kojoj si se zarekao sam sebi da ćeš učiniti sve kako ih ne bi izdao. Ni jedan jedini.

I to Ti je obećanje bilo pred očima i onda kad si danonoćno hodao po tuđim kućama i stanovima, držeći satove jezika, dok su ondje nedjeljama mirisali ručkovi i dok je mjesto za stolom u Tvom domu čekalo prazno, a ručak Ti se navečer, kad si konačno došao, odavno ohladio.

To Te obećanje nije napuštalo ni kad si zbrajao novčiće iz novčanika za malu kavu s mlijekom, plus novčić viška za konobara jer si tako dobro razumio taj umor u njegovim očima.

Nije Te napustilo ni onda kad si smogao snage otići iz priče u koju si se tako duboko upleo da više nisi znao tko si, a takvi, znaš, ne ostvaruju svoje snove. I kad si se potom zapitao, bi li glavni lik te iste priče znao onako nježno i bez zadrške voljeti one meke, svilene uvojke i širom otvorene oči na slici s unutarnje strane ormara, puta dva, ili još bolje puta tri.

Postoje oni što misle, kad vide Tvoj život danas, da je takav oduvijek. A Ti imaš još milijun slika što pričaju priče o nekim drugim pričama, ali ih nemaš vremena sve ispričati.

Jer onaj papir sa snovima i dalje drzis u rukama.

I ono obećanje, znaš, kad si se u sobi u predgrađu zarekao jednomSaptac snova_small-138 sam sebi da ćeš učiniti sve kako ih ne bi izdao. Ni jedan jedini!

Za L., L., T., T. A., M., J, I., S, B., D., G., K., N., P., R., S., Ž….i sve nas koji smo se zainatili sebi i učinili po svom!

Koji ne pristajemo na kompromise sa snovima i koji ne čitamo samo posljednje stranice knjiga…

VOLIM VAS!